
De cryptomarkt heeft recentelijk een forse klap gehad, in slechts enkele maanden tijd ging wereldwijd meer dan $5,5 biljoen in rook op. Dit veroorzaakte een sterke koersdaling voor Bitcoin, Ethereum en andere grote cryptocurrency’s.
Naast de daling van de cryptomarkt is ook de aandelenmarkt onderuit gegaan, zo heeft de S&P 500 een daling van maar liefst 7,13% meegemaakt. Maar waarom daalt crypto nu eigenlijk? In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken.
Economische druk en institutionele uitstroom
De recente tarieven ingesteld door de Amerikaanse president Donald Trump zijn een goed voorbeeld van macro-economische invloeden die verder reiken dan alleen de reguliere economie. Een van de voornaamste redenen achter de recente crypto crash is de bredere economische onzekerheid. Wereldwijd is men bang voor een opkomende recessie, stijgende inflatie en strengere regels. Ook geopolitieke spanningen tussen grote wereldleiders zorgen hierbij voor extra paniek.

Crypto hangt sterk samen met andere financiële markten, waardoor een plotse beweging van de S&P 500 of Nasdaq automatisch de koers van Bitcoin en andere digitale activa beïnvloed. Beleggers zoeken naar veiligere opties, en risicovolle activa zoals crypto komt dan verder onder druk te staan.
Naast de macro-economische druk was er ook een enorme uitstroom van kapitaal uit de cryptomarkt. De institutionele beleggers die eerder massaal hebben geïnvesteerd in crypto zoals Bitcoin en Ethereum, zijn begonnen met posities afbouwen. Zo meldde CoinShares dat er in één week tijd meer dan $876 miljoen uit cryptoprojecten is onttrokken.
De combinatie van kapitaaluitstroom door institutionele beleggers en verder groeiende economische onzekerheid creëren een negatieve spiraal waarin steeds meer investeerders hun crypto hebben verkocht.
Hoe de markt verder in paniek raakte
Door een kettingreactie van liquidaties werd de koersdaling meer versterkt. Toen de markt begon te dalen, werden duizenden posities met een hoge hefboomwerking (leverage) geliquideerd. Dit zorgde voor een exponentieel snellere daling omdat het de verkoopdruk constant bleef vergroten. In totaal zijn er meer dan $650 miljoen aan posities geliquideerd.

De Crypto Fear & Greed Index daalde van maar liefst 66 (Greed) naar 10 (Extreme Fear) op 27 februari, het laagste niveau in maanden. Experts beweren dat deze plotse verschuiving nog meer investeerders tot het verkopen van hun crypto heeft geduwd.
Bovendien heeft de recente hack bij Bybit, waarbij hackers meer dan $1,5 miljard aan ETH stalen, ook gezorgd voor verdere angst bij traders. Hoewel de exchange aangaf dat ze hun geld zouden terugkrijgen, gaf dit toch een extra schok.
Kan de markt zich herstellen?
Deze huidige crash is vrij prominent, toch is het niet de zwaarste die de cryptomarkt heeft meegemaakt. In 2018 verloor Bitcoin meer dan 80% van zijn waarde tijdens een langdurige bearmarkt, en in 2022 zakte de totale marktwaarde met 70% door de implosie van Terra/Luna en FTX.
De impact van macro-economische factoren heeft nu veel meer impact op de cryptomarkt. Wereldwijde onzekerheid is nu de belangrijkste drijvende kracht van de daling van crypto, in vergelijking met de eerdere crashes waar het voornamelijk ging om interne problemen. Crypto analisten zijn verdeeld over of de markt zich snel zal herstellen. Vele beweren dat in het verleden dit soort crashes vaak goede koopmomenten markeerden. Als je namelijk kijkt naar vroegere periodes van extreme angst, werden deze regelmatig gevolgd door sterke rebounds, zoals in 2022.
Tevens zijn er analisten die beweren dat de druk op de koers verder zal oplopen door bredere economische onzekerheden en verdere renteverhogingen. Crypto analist Mike McGlone van Bloomberg voorspelt dat Bitcoin eerst kan dalen naar $70.000 voordat een herstel mogelijk is. Toch is er hoop, grote investeerders zoals VanEck en BlackRock verwachten dat Bitcoin tegen eind 2025 opnieuw de $180.000 – $200.000 kan bereiken. Dit is echter alleen mogelijk als er meer gunstige regelgeving komt en de adoptie weer verder blijft groeien.

Voor beleggers die kansen willen benutten tijdens deze forse correctie, zijn er nieuwe projecten die potentie bieden. Een van deze alternatieve cryptocurrency’s is Bitcoin Bull
Investeren in Bitcoin Bull ($BTCBULL)
Bitcoin Bull ($BTCBULL) is een leuk alternatief voor investeerders die niet het vermogen hebben om in te stappen bij Bitcoin. Eigenaren van $BTCBULL tokens profiteren van $BTCBULL en $BTC airdrops die samenhangen met de mijlpalen die Bitcoin bereiktOmdat de markt nu een forse correctie doorloopt, kan het nu een goed moment zijn om in te stappen bij Bitcoin Bull. Zodra de markt zich weer langzaam hersteld kunnen investeerders maximaal profiteren van de prijsbewegingen van Bitcoin. BTC Bull is tenslotte de meest bullish community op het pad van Bitcoin naar $1M.
Zodra je onderdeel wordt van de BTC Bull Army, ben je meer dan alleen een investeerder. Je maakt onderdeel uit van een gedreven meme-beweging die samen niets liever wilt dan groeien als community, en veel beloningen wilt ontvangen naast de groei van Bitcoin. Meedoen in de presale doe je al vanaf $0,002405 per coin.
